Araabia datliküpsised “mamuul”

Araabia datliküpsised “mamuul”

Mamuul on Liibanonist pärit araabia datliküpsis, mille retsept pärineb aastasadade tagant. Mamuul on Ramadani paastukuu lõppu tähistava Eid Al Fitri vaieldamatult kõige populaarsem magustoit! Meie Süüriast pärit kokk Iman räägib: “mäletan, kuidas õhtul enne Eid Al Fitri õhinal koos ema ja õdedega valmistasime hiliste õhtutundideni kõik koos mamuuli ning arutasime, kellele me järgmisel päeval külla lähme ja mida neile kingituseks viime.”

Ma’amoul on kindlasti laual pühade puhul, just näiteks ramadaani lõppedes. Traditsiooniliselt sisaldab datliküpsis erilist vürtsi nimega mahlab, mida jahvatatud teatud tüüpi kirsikividest, kuid seda saab valmistada edukalt ka ilma selleta. Soovi korral võib mahlebi asendada, pannes täidisesse natuke jahvatatud tähtaniisi ja mandliekstrakti.

Mamuuli tegemine on aeganõudev töö, kuid tulemus on imemaitsev – see on tihti ka meie cateringi kohvilaua staar. Köömnes kasutame mamuuli tegemiseks spetsiaalseid vorme, kuid väga edukalt saab neid küpsiseid vormida ka käsitsi.

Kasuta taimset piima ja võid ning ongi olemas ka imemaitsev magus vegesnäkk!

Kui palju mamuuli valmistamine aega võtab?

Ettevalmistusaeg 1 tund 30 minutit

Küpsetusaeg 15 minutit

Kogu aeg 1 tund 45 minutit

Mamuuli vormid

Koostisained

Taigna jaoks

375 g mannat

280 g nisujahu

225 g toatemperatuuril võid

90 g tuhksuhkrut + natuke garneeringuks

1,5 tl küpsetuspulbrit

0,6 dl piima

0,6 dl roosivett

Täidise jaoks

225 grammi datleid

30g toatemperatuuril võid

Valmistamine:

Datlipasta tegemine

Pane 225 grammi kividetta datleid ning 30g toatemperatuuril võid köögikombaini. Blenderda datlid ja või kuni valmib pehme datlipasta.

Tainas

Pane suurde anumasse manna, jahu, tuhksuhkur, tomatemperatuuril või, küpsetuspulber. Sega hästi, kuni jõuad justkui liivana tunduva tainani.

Lisa piim ja seejärel vajalik kogus roosivett. Vormi tainapall. See peaks olema sile, mitte kleepuv.

Kata tainas kilega ja lase toatemperatuuril 1 tund seista.

Küpsetamine

Vormi taignast umbes 15 g pallid.

Pane igale tainapallile täidis. Rulli ja kata pall nii, et täidis oleks täielikult tainaga kaetud.

Traditsiooniliselt vormitakse mamuulid kas mamuulivormidega või siis käsitsi pisikese mäe või torni kujuna. Tegelikult muidugi võite teha ükskõik mis kujuga, maitse sellest ei muutu!

Pane maamoul küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelsoojendatud ahjus temperatuuril 180 ° C 15-20 minutit. 

Küpsised peavad jääma heledad, ei ole vaja oodata kuni nad muutuvad pruunikaks. Ahjust välja võttes puista peale tuhksuhkrut ning pista pintslisse. Mamuul maitseb väga hästi ka järgmisel päeval.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *