fbpx

Pärsia datlipallide retsept

Pärsia datlipallide retsept

Köömen Iraan, Pärsia datlipallid Nowruz retsept

Pärsia köök on tuntud oma ürdirohkuse ja imemaitsvate roogade ning suussulavate maiuste poolest.

Märtsis lõpus tähistatakse Nowruzi ehk Pärsia uut aastat oma pere ja sõprusringkonnas. Traditsioone jagub sufi müstikute luulekogude lugemisest kuni üle lõkke hüppamiseni ning köögis valmistatakse pidulauale kõike head ja paremat. 

Kindlasti ei puudu ka peolaualt populaarsemad maiustused ja selleks puhuks jagame sinuga Iraanist pärit Niloufari retsepti.

Niloufarile meeldib väga toitu valmistada. Esimesed katsetused algasid siis, kui ta oli 11-aastane. Niloufari ema käis vahetustega tööl, nii et kui ema parasjagu tööl oli, valmistas toitu isa. Ükskord jäi isa haigeks ja ema oli tööl. Kuna isa ei saanud toitu teha, õpetas ta Niloufarile, kuidas valmistada praekalaga riisirooga sib polo. Esimene katsetus, nagu sageli kombeks, läks natuke aia taha – riis jäi kokku kleepuma, aga Niloufarile hakkas kokkamine meeldima ja esimesele roale järgnes palju teisi. 


Täna jagame sinuga Niloufari datlipallide retsepti, mida saad hõlpsalt kodus ise katsetada!

Koostisained:

Datlid (õhema kestaga, seest pehmed ja mahlakad)2 klaasitäit
Kreeka pähklidu ¾ klaasitäit
Nisujahuu ¾ klaasi
Võid (võib asendada õliga)u ½  klaasitäit

Valmistamine:

  1. Võta datlitel kivid seest välja ja sõtku saadud mass kätega korralikult läbi. See nõuab üsna palju kannatlikkust ning võib võtta aega umbes veerand tundi. Soovi korral võid protsessi kiirendada ja kasutada köögikombaini.
  2. Pane jahu pannile ja rösti seda madalal kuumusel pidevalt segades, kuni jahu muutub kergelt kollakaks ja jaule tekib kerge röstimisaroom.
  3. Lisa jahule juurde või (õli), kuni mass on sellise konsistentsiga, et seda saab kallata/laiali määrida (selleks ei pruugi kogu õli ära minna). Õli/või lisamine muudab segu tumedamaks.
  4. Lisa või (või õli)-jahusegu datlimassile ja sõtku korralikult läbi. Lisa hakitud kreeka pähklid ja maitse järgi maitseaineid (nt kardemoni või kaneeli või mõlemat) ja sõtku uuesti läbi.
  5. Vormi pallideks ja kaunista pallid enda maitse järgi: veereta marjajahudes, kookoshelvestes, seesamiseemnetest või hakitud pistaatsiapähklites.

Maitse järgi võid lisada veel erinevaid maitseid: kaneeli, kardemoni, roosivett jne. Lisaks võid kaunistuseks kasutada erinevaid hakituid pähkleid, kookoshelbeid ja eriti mõnusa nüansi annab hapukama marjajahu kasutamine.

Head isu ja ilusat Pärsia uut aastat!