Jalangi – täidetud viinamarjalehtede retsept

Jalangi – täidetud viinamarjalehtede retsept

Dawali, war’aq enab või dolma – heal lapsel on mitu nime! Köömne Süüriast pärit kokad nimetavad seda retsepti aga jalangiks – türgi keeles ’valetaja’, kuna see on samaväärse roa vegan versioon. Lambaliha peal üleskasvanud süüria perepea võib jalangit süües üllatunud olla liha puudumise üle, kuid üllatus asendub juba varsti rõõmuga. Roas on liha asemel seda rohkem vürtse ja maitset.

Jalangi tegemine on aeganõudev töö, kuid tulemus on imemaitsev – see on tihti ka Köömne snäkilaua menüü staar. Retseptis kasutame soolvees marineeritud viinamarjalehti, kuid võib kasutada ka lehti koduaia viinamarjapuudelt, mida on Eestis hakatud järjest rohkem kasvatama. Kui järgmine kord teed viinamarjapuudele hoolduslõikust, ära viska lehti ära, vaid valmista nendest hoopis muljetavaldav eine!

Lihtsalt pea meeles, et värskeid viinamarjalehti peab pehmendamiseks eelnevalt umbes 10 minutit keetma. Rooga ise võib valmistada sajal erineval moel, alltoodud on meie Süüriast pärit catering kokkade lemmik.

Köömne korraldatud jalangi õpituba

Koostisained:

Viinamarjalehti1 purk (450g)
Sõmerat riisi500 g
Tomatit100 g
Sibulat1 väike sibul
Küüslauku2 küünt
Hakitud peterselli50 g
Sidrunit4 sidrunit
Kuivatatud piparmünti5 g
Oliiviõli150 ml
Granaatõunakastet15 g
SoolaMaitse järgi
Musta pipartMaitse järgi
Sumahhi20 g
Köögiviljapuljongit1 kuubik

Valmistamine:

  1. Võta viinamarjalehed purgist välja ja maitse ühte lehte. Kui maitse on liiga soolane, siis kalla lehtedele peale sooja vett ja jäta likku. Umbes 10 minuti pärast vala vesi ära. Soovi korral võid protseduuri korrata mitu korda.
  2. Valmista riisisegu. Esmalt kata riis sooja veega ja lase seista 10 minutit. Samal ajal haki petersell, sibul, küüslauk, tomat. Nüüd tõsta leotatud riis kaussi ja lisa hulka maitseained: summah, must pipar, kuivatatud piparmünt, 75 ml oliiviõli, granaatõunakaste, hakitud petersell, sibul, küüslauk ja natuke soola. Sega läbi.
  3. Nüüd täida viinamarjalehed. Selleks pane igale viinamarjalehele umbes 1 tl riisisegu (sõltub iga lehe suurusest) ja rulli kokku.
  4. Viiluta kaks sidrunit ja laota need poti põhja. Lisa rullitud viinamarjalehed ja vala peale vett kuni kõik lehed on veega kaetud. Lisa ülejäänud oliiviõli. Lase vesi keema ja keeda tasasel tulel 15 minutit. Seejärel maitse viinamarjaleherulle ja lisa köögiviljapuljong, maitse järgi soola ning pigista mahl ülejäänud sidrunitest.
  5. Keeda veel 15 – 20 minutit või kuni viinamarjalehed on pehmed.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga