Maftuul – Palestiina sügisene pärlkuskussi retsept

Kuidas teada, et Palestiinas on kätte jõudnud sügis koos suurte vihmahoogude ja tuuleiilidega? Tõenäoliselt oled sa läbimärg, sest kui vihma sajab, siis kallab. Teine sügisekuulutaja on igast elumaja uksest välja tungiv maftuuli aroom. Tihenevad vihmasajud ja maftuuli retsepti valmistamine käivad Palestiinas käsikäes.
Meie retsepti autor Jameela on pärit väikesest Palestiina külast, kus igal perel on maja taga enda aialapike, kus kasvavad taimed ja siblivad ringi koduloomad. Ta pere kasvatab aias nii viigimarju, mandleid, kui ka kanu ja tuvisid, kellelt saab aastaringi värskeid mune ja liha! Jameela mäletab eredalt kuidas ühel vihmasel päeval, pärast lehma lüpsmist, hakkas Jameela ema valmistama pärlkuskussi bulgurist, jahust ja veest. Pärlkuskussi tegemine on isegi Palestiinas tänapäeval haruldane oskus ning kõik pere seitse last kogunesid ema ümber, et näha kuidas ta seda teeb. Jameela kõige vanem õde õppis emalt kuidas seda teha ja teeb ka nüüdki ise. Tänapäeval ostetakse pärlkuskussi Palestiinas lähimast toidupoest ja valmistatakse lihtsamat, kiiremat, kuid kosutavat rooga – ning see on ka meie retsepti versioon. Maftuuli saab teha erinevate köögiviljadega, Jameela soovitab proovida ka näiteks põldubadega!

Maftuul on tuletatud araabiakeelsest sõnast “fattel”, mis tähendab rullimist – ning just bulguripalle nisujahu sisse rullides pärlkuskussi tehaksegi.
Koostisained:
Koostisained | 2 inimesele |
Maftuul | |
Pärlkuskuss | 180 g |
Sibul | 1 väike |
Keedetud kikerherned | 1 väike purk |
Vürtsköömen | ½ tl |
Panch punar maitseainesegu | 1 tl |
Köögiviljapuljongi kuubik | 1 tk |
Kaste | |
Sibul | 1 väike |
Tomat | 1 suur |
Suvikõrvits | 1 keskmine |
Porgand | 1 keskmine |
Tomatipasta | 3 spl |
Vürtsköömen | ½ tl |
Petersell | 1 peotäis |
Haara kapist:
Pott, sõel, pann, toiduõli, must pipar, sool.
Valmistamine:
- Haki 1 sibul peeneks. Kuumuta potis 1 spl õli. Lisa potti hakitud sibul ja prae segades kuni sibul muutub klaasjaks, umbes 3 minutit. Lisa potti kuskuss, kuumuta aeg-ajalt segades umbes 5 minutit.
- Pese kikerherned sõelal jooksva vee all ja nõruta kikerherned. Lisa potti kikerherned ja maitseained: jahvatatud köömen, maitseainesegu, ½ tl sool, ⅓ tl must pipar, köögiviljapuljongi kuubik ja 400 ml kuuma vett. Keeda 15-20 minutit tasasel tulel ja sega aeg-ajalt.
- Samal ajal valmista kaste. Selleks haki sibul, tomat, porgand ja suvikõrvits. Kuumuta pannil 1 spl õli. Viska pannile hakitud sibul ja prae 2 minutit. Lisa tomat ja prae paar minutit. Lisa porgand ja suvikõrvits ja prae veel paar minutit. Pane pannile tomatipasta, jahvatatud köömen, ½ tl sool, ⅓ tl must pipar ja 150 ml vett. Hauta 8 minutit.
- Serveeri kuskuss taldrikul, lisa kaste ja hakitud petersell garneeringuks ja naudi!




