fbpx

Maftuul – Palestiina sügisene pärlkuskussi retsept

Maftuul – Palestiina sügisene pärlkuskussi retsept

Köömen maftuul retsept

Kuidas teada, et Palestiinas on kätte jõudnud sügis koos suurte vihmahoogude ja tuuleiilidega? Tõenäoliselt oled sa läbimärg, sest kui vihma sajab, siis kallab. Teine sügisekuulutaja on igast elumaja uksest välja tungiv maftuuli aroom. Tihenevad vihmasajud ja maftuuli retsepti valmistamine käivad Palestiinas käsikäes.

Meie retsepti autor Jameela on pärit väikesest Palestiina külast, kus igal perel on maja taga enda aialapike, kus kasvavad taimed ja siblivad ringi koduloomad. Ta pere kasvatab aias nii viigimarju, mandleid, kui ka kanu ja tuvisid, kellelt saab aastaringi värskeid mune ja liha! Jameela mäletab eredalt kuidas ühel vihmasel päeval, pärast lehma lüpsmist, hakkas Jameela ema valmistama pärlkuskussi bulgurist, jahust ja veest. Pärlkuskussi tegemine on isegi Palestiinas tänapäeval haruldane oskus ning kõik pere seitse last kogunesid ema ümber, et näha kuidas ta seda teeb. Jameela kõige vanem õde õppis emalt kuidas seda teha ja teeb ka nüüdki ise. Tänapäeval ostetakse pärlkuskussi Palestiinas lähimast toidupoest ja valmistatakse lihtsamat, kiiremat, kuid kosutavat rooga – ning see on ka meie retsepti versioon. Maftuuli saab teha erinevate köögiviljadega, Jameela soovitab proovida ka näiteks põldubadega!

Köömen maftuul retsept

Maftuul on tuletatud araabiakeelsest sõnast “fattel”, mis tähendab rullimist – ning just bulguripalle nisujahu sisse rullides pärlkuskussi tehaksegi.

Koostisained:

Koostisained2 inimesele 
Maftuul
Pärlkuskuss180 g
Sibul1 väike
Keedetud kikerherned1 väike purk
Vürtsköömen½ tl
Panch punar maitseainesegu1 tl
Köögiviljapuljongi kuubik1 tk
Kaste
Sibul1 väike
Tomat1 suur
Suvikõrvits1 keskmine
Porgand 1 keskmine
Tomatipasta3 spl
Vürtsköömen½ tl
Petersell1 peotäis 

Haara kapist: 

Pott, sõel, pann, toiduõli, must pipar, sool.

Valmistamine:

  1. Haki 1 sibul peeneks. Kuumuta potis 1 spl õli. Lisa potti hakitud sibul ja prae segades kuni sibul muutub klaasjaks, umbes 3 minutit. Lisa potti kuskuss, kuumuta aeg-ajalt segades umbes 5 minutit.
  2. Pese kikerherned sõelal jooksva vee all ja nõruta kikerherned. Lisa potti kikerherned ja maitseained: jahvatatud köömen, maitseainesegu, ½ tl sool, ⅓ tl must pipar, köögiviljapuljongi kuubik ja 400 ml kuuma vett. Keeda 15-20 minutit tasasel tulel ja sega aeg-ajalt. 
  3. Samal ajal valmista kaste. Selleks haki sibul, tomat, porgand ja suvikõrvits. Kuumuta pannil 1 spl õli. Viska pannile hakitud sibul ja prae 2 minutit. Lisa tomat ja prae paar minutit. Lisa porgand ja suvikõrvits ja prae veel paar minutit. Pane pannile tomatipasta, jahvatatud köömen, ½ tl sool, ⅓ tl must pipar ja 150 ml vett. Hauta 8 minutit. 
  4. Serveeri kuskuss taldrikul, lisa kaste ja hakitud petersell garneeringuks ja naudi!