fbpx

Borš & hummus?

Borš & hummus?

Kas tead, et Köömen pakub autentseid rahvusköökide maitseid üle kogu maailma!? Oleme tegutsenud juba päris tükk aega ning meie põhimõte on alati see, et misiganes riigi toitu sa meie käest ei telli, võid sa kindel olla, et meie retseptide autorid on just nendest riikidest pärit.

Köömen on sotsiaalne ettevõte ja lisaks toiduelamuse pakkumisele pingutame ka selle nimel, et pakume kõikidele oma kokkadele ka arenguprogrammi, mis toetab keeleõpet, kohalikus töökultuurit orienteerumist ning tööoskuste arengut. Algusaastatel oli meie meeskonnas palju kokki Süüriast, kuid nüüd võtame ette uue sihi: Ukraina.

Eestisse on sõja tõttu saabunud palju Ukrainlasi, kel on toiduvalmistamise peale kätt ja motivatsiooni meie ühiskonda ennast sisse seada ja meie koht on anda selleks võimalus. Üheltpoolt toome teieni mõnusa Ukraina kokakunsti, teisalt toetame ukrainlastel sulanduda meie ühiskonda läbi meie arenguprogrammi.

Ühesõnaga, juba varsti võid meie menüüdes näha lisaks araabia kokakunstile üha rohkem Ukraina retsepte! Täna jagame sinuga aga toitu, mis on vist Ukraina kokakunstiga pea sünonüümne: borš! See on Köömne esimese Ukrainast pärit koka Slava borširetsept. Proovi järgi!

Koostisained (12 inimesele):

  • 200 g porgand
  • 100 g mugulsibul
  • 60 g porrulauk
  • 50 g petersell
  • 2 l vesi
  • 375 g punapeet
  • 250 g kartul
  • 175 g porgand
  • 150 sibul
  • 375 g peakapsas
  • 300 g valge oad
  • 5 küüslauguküüs
  • ½ sidrunimahl tükk
  • 2500 ml Puljong+vesi
  • 1 spl sool
  • 2 tk loorberlehed
  • 13 g petersell
  • 4 spl toiduõli
  • 4 spl tomatipasta

Valmistamine:

  1. Valmista esmalt köögiviljapuljong. Puhasta esimesed 4 koostisosa, lõika suured tükid, lisa 2 liitrit vett ja keeda puljongit 1 tund.
  2. Samal ajal kui puljong podiseb, puhasta köögiviljad. Riivi porgand ja peakapsas, haki sibul ja küüslauk ning lõika punepeet peeneteks ribadeks.
  3. Kuumuta pannil õli ja prae punapeediribad paar minutit sidrunimahlas. 
  4. Lisa samale pannile tomatipasta, 150 ml vett ning hauta madalal tulel 30 minutit või kuni punapeet on pehme. Eemalda pann tulelt.
  5. Kuumuta teisel pannil õli, sibul, küüslauk ja porgand ja kuumuta madalal tulel u. 10 minutit.
  6. Haki kartul kuubikuteks. Lisa kartul puljongile ning keeda pool valmis.
  7. Lisa potti riivitud peakapsas ja keeda veel u. 10 minutit. 
  8. Lõpuks lisa potti varasemalt pannil töödeldud köögiviljad: punapeet, sibul, porgand ja lisaks loorberilehed, sool ning kurnatud oad ja lase paariks minutiks keema tõusta
  9. Serveerimiseks lisa hakitud peterselli ja soovi korral hapukoort.

Head isu!